Anti
Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 54
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 20:05, 13 Lut 2007 Temat postu: Dania mięsne |
|
|
Lasagne
Składniki:
- pół kilo mięsa mielonego,
- dwie czerwone papryki,
- trzy cebule,
- czosnek (parę ząbków),
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego,
- pieprz,
- słodka papryka w proszku (troszeczkę),
- sól,
- szklanka przegotowanej wody,
- olej do smażenia,
- oregano i bazylia,
- pudełko lasagne,
- 30 dag sera żółtego.
Na sos beszamelowy potrzebujemy:
- 4 łyżki mąki,
- 4 łyżki masła,
- niecały litr mleka,
- sól.
Jak przyrządzić?
Paprykę kroimy w paseczki, a cebule w talarki, następnie dusimy mięso mielone (na patelni i na małym ogniu), które trochę solimy. Następnie uduszone mięso przekładamy do miseczki i zabieramy się do duszenia papryki i cebuli, przyprawiamy warzywa solą, pieprzem i papryką, dodajemy rozdrobniony czosnek oraz po łyżeczce oregano i bazyli. Gdy warzywa są już miękkie wrzucamy do nich mięso mielone, dodajemy pól słoiczka koncentratu pomidorowego i szklankę wody, ten naturalny sosik dusimy jeszcze przez około 15 minut. W tym czasie w garnku gotujemy wodę, gdy zawrze, wrzucamy po pięc sztuk lasagne do osolonego wrzątku na 4 minutki, musimy pamiętać też o przygotowaniu sosu beszamelowo-serowego: 4 łyżki masła topimy, dodajemy cztery łyżki mąki i robimy zasmażkę, następnie po trochu dolewamy zimnego mleka, na końcu do sosu beszamelowego dodajemy ok. 100g sera żółtego. Przygotowujemy sobie wąską blachę(taką na makowiec), smarujemy ją masłem, wlewamy trochę sosu beszamelowego na spód i kładziemy płatki lasagne, następnie dajemy sos mięsny i znowu płatki lasagne, płatki polewamy beszamelem, powtarzamy te czynności, na wierzchu muszą być płatki lasagne, beszamel i starkowany ser żółty. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego!
Post został pochwalony 0 razy
|
|