OIOH w szpitalu przy AM w Warszawie
Forum dotyczące opieki hematologicznej
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum OIOH w szpitalu przy AM w Warszawie Strona Główna
->
KULINARIA
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
NIE
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Jakaś kategoria
----------------
OGÓLNE
OGŁOSZENIA
POGAWĘDKI
SPOTKANIA
PYTANIA
PORADY
KULINARIA
PRZYWITAJ SIĘ!
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Titor
Wysłany: Wto 22:21, 24 Lip 2007
Temat postu:
Ostatnio zrobiłem danie mięsne i bardzo mi smakowało, ale kumpel na drugi dzień chorował.
czy
Anti
Wysłany: Wto 20:05, 13 Lut 2007
Temat postu: Dania mięsne
Lasagne
Składniki:
- pół kilo mięsa mielonego,
- dwie czerwone papryki,
- trzy cebule,
- czosnek (parę ząbków),
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego,
- pieprz,
- słodka papryka w proszku (troszeczkę),
- sól,
- szklanka przegotowanej wody,
- olej do smażenia,
- oregano i bazylia,
- pudełko lasagne,
- 30 dag sera żółtego.
Na sos beszamelowy potrzebujemy:
- 4 łyżki mąki,
- 4 łyżki masła,
- niecały litr mleka,
- sól.
Jak przyrządzić?
Paprykę kroimy w paseczki, a cebule w talarki, następnie dusimy mięso mielone (na patelni i na małym ogniu), które trochę solimy. Następnie uduszone mięso przekładamy do miseczki i zabieramy się do duszenia papryki i cebuli, przyprawiamy warzywa solą, pieprzem i papryką, dodajemy rozdrobniony czosnek oraz po łyżeczce oregano i bazyli. Gdy warzywa są już miękkie wrzucamy do nich mięso mielone, dodajemy pól słoiczka koncentratu pomidorowego i szklankę wody, ten naturalny sosik dusimy jeszcze przez około 15 minut. W tym czasie w garnku gotujemy wodę, gdy zawrze, wrzucamy po pięc sztuk lasagne do osolonego wrzątku na 4 minutki, musimy pamiętać też o przygotowaniu sosu beszamelowo-serowego: 4 łyżki masła topimy, dodajemy cztery łyżki mąki i robimy zasmażkę, następnie po trochu dolewamy zimnego mleka, na końcu do sosu beszamelowego dodajemy ok. 100g sera żółtego. Przygotowujemy sobie wąską blachę(taką na makowiec), smarujemy ją masłem, wlewamy trochę sosu beszamelowego na spód i kładziemy płatki lasagne, następnie dajemy sos mięsny i znowu płatki lasagne, płatki polewamy beszamelem, powtarzamy te czynności, na wierzchu muszą być płatki lasagne, beszamel i starkowany ser żółty. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego!
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin