Autor |
Wiadomość |
Marta |
Wysłany: Czw 10:04, 14 Cze 2007 Temat postu: |
|
Pierwszy raz to ja mogę udzielić Doktorowi jakiejś porady, a nie odwrotnie jak to zwykle bywa
1. Platki kukurydziane to wlasnie te chrupki do mleka
2. Z tym wyjmowaniem łyżeczkami to był zdecydowanie skrót myślowy, takze już tłumaczę: aby nie wyszedł jeden duży jeż trzeba użyć dwóch łyżeczek do herbaty i przy ich pomocy wyjmować małe porcyjki - to się strasznie klei i ciągnie dlatego właśnie lepiej sobie pomóc tą drugą łyżeczką
Mam nadzieję, że teraz wszystko jest jasne
Smacznego |
|
|
Titor |
Wysłany: Śro 14:17, 13 Cze 2007 Temat postu: |
|
Marta, zachęcający przepis, ale mam 2 pytania!
1. Płatki kukurydziane - to to samo co chrupki, te co sie dodaje do mleka?
2. Cyt "Mieszać i (najlepiej przy pomocy 2 łyżeczek) wyjąć jeżyki na półmisek" ? Z opisu raczej wyobrażam sobie jednego dużego jeża!! Jak to mam robić?
Pozdrawiam smakoszy |
|
|
Marta |
Wysłany: Nie 10:24, 03 Cze 2007 Temat postu: Słodkości |
|
JEŻYKI:
Bardzo prosty przepis i bardzo smaczny
Składniki:
100g masła
100g cukru pudru
4 łyżki lejącego się miodu
4 łyżki kakao
kieliszek rumu
płatki kukurydziane (w przepisie jest 150g, ale najlepiej kupić paczkę i wsypywać "na oko")
Do rondelka na małym ogniu trzeba włożyć wszystkie składniki oprócz płatków i mieszać aż się rozpuszczą i powstanie jednolita masa.
Potem należy zdjąć rondelek z ognia i wsypać płatki. Mieszać i (najlepiej przy pomocy 2 łyżeczek) wyjąć jeżyki na półmisek. Póżniej powinno się czekać aż ostygną (chociaż można też od razu skonsumować ) i wstawić do lodówki i gotowe |
|
|